2009. május 24., vasárnap

Elsöáldozás / First communion

Csodálatos napsütésben, sok vendéggel, még több ajándékkal és rengeteg virággal ünnepeltük Hancuska elsöáldozását. Édesanyám és a növérem már pár nappal hamarabb befutottak, Stephan szülei és nagymamája Hannah keresztszüleivel csütörtökön reggel jöttek. A szertartás után nálunk gyült össze az ünneplösereg. Koccintottunk az ünnepelt egészségére majd ebédelni mentünk. A délutánt a parkban piknikezve töltöttük - ahol a 9 gyerköc remekül kitombolhatta magát, mi felnöttek pedig élveztük a kávét és a különféle süteményeket. Anyósom almáslepényt, Zsófink brownies-t (recept jön!) én pedig zabpelyhes kekszet és rebarbarás rétest sütöttünk. Egyszerüen tökéletes nap volt, hálás vagyok érte!

2009. május 11., hétfő

Anyák napja II / Mothers day II

Gondoltam, megmutatom a Stephantól kapott csokromat is. (Ö tudja, hogy a narancssárga a kedvenc színem!) Ez az igazi anyák napi virágom!!! A lányok nagyon édesek voltak, izgatottabban várták a vasárnapot, mint én. Zsófitól egy fából készült jegyzetfüzettartót kaptam a konyhába. Hannah-tól egy fa tulipánt és egy csodapapírszívet. Julia selyemkendöt festett amibe levendulát tettek és kis batyut csináltak belöle. A férjem fözött, szép napunk volt!

2009. május 9., szombat

Anyák napja / Mothers day


Ebben a drága országban május második vasárnapján ünneplik az Édesanyákat. Ennek apropóján gondoltam, mesélek egy kicsit a munkámról.

A német nevem: Tagesmutter - Nappali anyuka. A saját lakásunkban vigyázok mások gyerekeire. Heti öt nap, napi cirka 9 és fél óra hosszát. Igen, fárasztó. Igen, szeretem csinálni. Úgy indult, hogy megbeszéltük Stephannal, amíg csak meg tudjuk engedni magunknak és a lányoknak is szüksége van rá, itthon maradok velük. Itthon végezhetö munka nem nagyon sok létezik és mivel a képzettségem is ebbe az irányba vitt - óvónöi és alsó tagozatos tanítónöi diplomáim vannak - elvégeztem a TEZ (Tageseltern Zentrum) által szervezett 172 órás tanfolyamot és belevágtam. Három és fél éve csinálom, "túl vagyok" 16 Tageskölköcskén, jelenleg 6 kicsire vigyázok. A legkisebb most május végén lesz 2 éves, a legidösebb júliusban tölti be a 4-et. Vannak-voltak köztük édesek-helyesek, voltak olyanok is, akik végigsírták a délelöttöt és a mama nem volt elérhetö. Olyan is elöfordult, hogy visszaadtam gyereket. A mamája miatt. Vannak, akiktöl nehezen búcsúzom és megmarad a kapcsolat. A többség nem ilyen. A virágcsokrom Majától kaptam. Most májustól óvodás lett, ö például hiányozni fog...
Kérdezzetek bátran!
A munkahelyem címe itt található! (Köszi Csigi!)

2009. május 4., hétfő

Májusfa állítás / May barrel standing

Május elsején kellett volna lennie, de a bizonytalan idö miatt 3.-ára halasztották. Ès nagyon jó ötlet volt. Csodaszép napsütésben, többszáz résztvevövel rendezték meg az idei májusfa állítást a salzburgi Aigenben. A program ágyúlövésekkel kezdödik, mégpedig hajnali hétkor. Ugyan a mezö, ahol az ünnepség volt tölünk 3 kilométerre van, mégis a dörrenéskre ébredtem. Legalább volt elég idö nekikészülödni, ugyanis délután egykor indul az igazi program. Újabb lövésekkel. Aztán a fiúk-férfiak nekiveselkednek, hogy felállitsák a szépen feldíszített májusfát. Nos, a jó munkához idö kell, délután fél ötre sikerült is nekik. Nem is csodálom, hogy ennyi ideig tart, az erre a célra kreált póznákat jól meg kell ragadni, pár centivel odébbtolni utána pedig egy jó nagy korsó sörrel leöblíteni a kiszáradt torkokat.
A nép közben gyülekezik, hogy ne unatkozzon, zenekar szól, és hogy éhen ne haljon hatalmas sátrakban vörösre izzadt férfiak sütik a húst, gömbölyü feleségeik pedig csapolják a sört és árulják a házisüteményeket. A gyerekeket a helyi tornaegylet tagjai szórakoztatják, lehet trambulinon ugrálni, gólyalábazni, versenyt futni, kötélhúzni. A fagylaltárus sem hiányzik.

Ami nekem különösen tetszik ebben az ünnepségben, hogy az osztrák szeret ünnepelni. Meg is adja a módját. Szépen kiöltözik, népviseletbe bújik. A fiúk, férfiak börnadrágban feszítenek - szó szerint, a lányok, asszonyok dirndlit húznak. A hagyományos színeket is lehet még látni: Salzburg hölgyei sötétzöld felsö-rózsaszín szoknya-lila kötényben járnak, de egyre többen hordanak minnél tarkább ünneplöket. Sok kalapot is lehet látni és a láncok, karkötök, kiegészítök is illeszkednek a trachthoz. Délután, mikor a fa végre áll jópár vállalkozó ifjú próbál meg legalább az elsö koszorúig felmászni és egy szalagot gyüjteni róla. Cserébe egy hatalmas perecet kap és jópár horzsolást a hasára, combjára. A nép sötétedésig marad, mi már hamarabb feladtuk, fáradtan és eltelve a sok találkozástól bicikliztünk haza.