2009. október 28., szerda

Halloween


Tudom, tudom, Magyarországon nem divat, nem is szeretnénk, ha azzá válna, meg amúgy is. Itt - Salzurgban igenis divat, igenis átvették, a gyerekeim szeretik, várják, készülnek rá. Èn pedig idén beadtam a derekam és még bulit is szervezek nekik. A Nagy, két ittalvós vendéggel egyedül bolyonghat a környéken, szigorúan este nyolcig. A Középsö a barátnökkel (pontos mennyiség ebböl a fajtából még a mai napig nincs birtokomban, én úgy +/- hattal számolok) szintén egyedül mehet, de nekik hétig haza kell érniük. Ha nem, elkobozom a szajrét!!! A Kicsi, három minibarátnövel és egy kislovaggal velem együtt fog végigvonulni szépséges városunkon és hangosan ordibálni: Süsses oder Saueres! (Èdességet, vagy megbosszulom!) Remélem, idén sóherebbek lesznek az emberek, tavaly Mikulásig nem fogyott el az összekunyerált édességhalom. A buli elött-után eszem-iszom, kinyomtattam vagy két tonna színeznivaló képet, arcfestés, játékok, hejehuja. Lehet drukkolni, hogy túléljem, különben jövöre én leszek a föattrakció, mint szellem, búúú... mert én visszajövök!!!

Aki vicces halloweenes recepteket keres, kukkantson be ide!

2009. október 20., kedd

Receptek a múlt századból


Olyan szerencsém volt, hogy nálam landolt jópár réges-régi recept. mint a kincskeresö, fogtam neki az átböngészésüknek. A nagyjuk az 1960-as és 80-as évek között íródott, egy Betti nevü hölgy szorgos kezeit dicséri, de akadt köztük néhány igazi múzeumi darab is, valószínüleg még az Èdesanyjától, nagynéniktöl maradtak meg. Èrdekes megfigyelni, milyen tipúsú ételekröl készültek a feljegyzések. A legtöbbjük valamilyen sütemény - néhányukra rá volt írva, kitöl kapták, legalább hatféle pogácsarecept, egészen egyszerüektöl a komplikáltabbakig. A húsételek mindegyike valamilyen különlegesség, olyan, ami a magyar alapkonyhában nem lelhetö meg.
A képen szereplö recept egy réges-régi Borzas Kata recept, egy nap megsütöm és felkerül a Boszorkánykonyhára.

2009. október 6., kedd

A 13 aradi vértanú

Te fel tudnád sorolni a nevüket? Én nem. Szégyelled? Én igen. Ezért is tettem öket ide. Megérdemlik. Megérdemlem...

Az aradi vértanúk, Barabás Miklós litográfiáján
Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos
Ha a címre klikkelsz a Wikipedián még több informácíóra lelsz!