2010. február 28., vasárnap

Tavasz?

A. A. Milne: Kicsi sárga nárcisz

Sárga kerti kalapja,
Zöld ruhája volt,
Bókolt a déli szélnek,
Fel és alá hajolt.
Nekifordult a Napnak,
Társának súg, beszél,
Sárga fejét himbálva:
"Meghal a tél:"


Szabó Lőrinc: Tavasz

"Mi az?" - kérdezte Vén Rigó.
"Tavasz!" - felelt a Nap.
"Megjött?" - kérdezte Vén Rigó.
"Meg ám!" - felelt a Nap.

"Szeretsz?" - kérdezte Vén Rigó.
"Szeretlek!" - szólt a Nap.
"Akkor hát szép lesz a világ?"
"Még szebb, még boldogabb!"


A fotó ma délután készült!

2010. február 26., péntek

Nagyszerü Anya


Csillagos ajándékozott meg ezzel a szép képpel és a vele járó dicsöséggel. Szerinte megérdemlem.
Kérem, senki ne haragudjon meg, de ahogy megláttam a címet, a hajdani vicc ugrott be:
-Milyen kitüntetés hiányzik meg Kádár elvtársnak?
-A Pro Urbe, a Kiváló áruk Fóruma és végül a Hös Anya!
Visszatérve a méltatásomra, elgondolkodtam. Valóban nagyszerü Anya lennék? Gyorsan közvéleménykutattam a két kisebbiknél, miért vagyok én egy jó Mami. A Kicsi szerint azért, mert én az Ö Mamija vagyok. A Középsö még hozzátette, hogy mert én nagyon aranyos vagyok. Aranyosabb, mint a többiek Mamijai.
Nos, bevallom, valami kézzelfoghatóbbra gondoltam. Mondjuk, hogy minden nap kerül meleg étel az asztalra. Vagy hogy meglehetös ritkán felejtem el megvásárolni a kakaót, narancslét illetve a betevö nasikat. Nos, piszkos zoknit sem kell húzniuk, ha iskolába mennek, és általában sikerül ellenörzött leckével kilépniük reggelente az ajtón. Amit ök ugyan még nem értékelnek, de rajta vagyok hogy hetente legalább háromszor-négyszer gyakoroljanak a kiválasztott hangszerükön és minden este jusson idö olvasásra. A különféle táncórákra is mamitaxi szállítja öket söt, amiért már külön köszönetet követelek tölük, hogy a kismillió barátnö bulijaira is, a megfelelö ajándékok beszerzése és csomagolása után.
Esténként imádkozom velük - hosszú a lista akikért - hála Istennek nagy a család, de jópár barátnö kisbabáját is ök imádkozták le az angyalkák közül, csúnya szót én tölem még nem tanultak - ellenben rengeteg népdalt, gyerekdalt, Himnuszt, Szózatot, a Székely himnuszt.
Nagyszerü Anya.
Most mélyen magamba szállok és végiggondolom azokat a pillanatokat is, amikor kevébbé voltam nagyszerü. Egyszer - igaz csak egyszer - de elökerült a fakanál. Egyszer - ez is csak egyszer - megcibáltam valaki haját. Sokszor, de milyen sokszor nem figyeltem, nem vigasztaltam, nem voltam... Remélem, megbocsátják!?

Beát kérném - pont most és pont azért, Juditot a Fércmüvekböl, Csibét, Debigabit és kérdezném Náncsit is, de ö most megvonja magát tölünk, hogy fogadjátok szeretettel a díjat!

2010. február 22., hétfő

Zsófi fotóz


A Nagylány tizenegy és kamaszodik. Keresgél, nagyon figyel és kritizál. Hogy nyitott szemmel jár-kel onnan is látni, ahogy a géppel rácsodálkozik a dolgokra. Már korábban is voltak szinte profi szemmel elkapott pillanatai - portrék, pillanatképek, csendéletek, de ezek a mostani virágos képei szerintem elég meggyözöek. A Picasat pedig csak megmutattam, ö tudta, mit akar vele.

2010. február 18., csütörtök

Farsang

Gyorsan még kihasználom, hogy a Torkos-Csütörtök van és ilyenkor szabad a még megmaradt finomságokat, húsokat elfogyasztani. Igy gondoltam, hogy a farsangi képeket is szabad még mutogatni ;O)
A fánkokat az egyik anyuka ajándékozta nekünk, a másik almalevet hozott. Táncoltunk, karneváli muzsikát halgattunk.

A kölköcskék maskarában érkeztek, Nicki és Melina katicabogarak, Felix indián, Melissa pedig hercegnö jelmezben pompázott.

A kedvenc képem:

2010. február 15., hétfő

Amarillisz


Ilyen gyönyörüség lakik nálunk!!! 3 centis volt, amikor vettem, nem néztem volna ki belöle, hogy ilyen csodaszép lesz!

2010. február 5., péntek

Be my Valentine!


Közeledik a Bálint napi örület. A szivecskék - bavallom, hidegen hagynak. Egy csokor virágnak mindig örülök, igaz éppen két jácint, egy cserép nárcisz, egy csokor sárga tulipán és egy örületesen gyönyörü, tüzpiros amarilisz illatozik nálunk itthon. Ìgy most virággal is el vagyok látva.
Szóval, maga a Valentin nap nem zökkent ki minket a szokott ritmusból, azért, hogy illeszkedni próbáljak, tettem fel ide Nektek egy kis szerelmetes muzsikát. Faith Hillt úgy sikerült beszerezni, hogy a nemvagyokhülyeMedia-ban az eladónak elöénekeltem, ö meg rávágta, hogy ki ö és hol a cd. Beatles - ugybár klasszikus, feltétlen a listába való, Sting hangjába évek óta szerelmes vagyok és végül, Roxette, az abszolút kedvenc - a dalt álmomból felverve is eléneklem. Nos, remélem, tetszeni fog!?

2010. február 4., csütörtök

Rákellenes világnap

Február 4. – rákellenes világnap (World Cancer Day)

Az International Union Against Cancer (UICC) szervezésében 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánította.
Nehéz pontosan megmondani, mitől is alakulnak ki a daganatos betegségek. Az életmód szerepe azonban a legtöbb orvos szerint nem elhanyagolható: ha ezen változtatunk, sokat tehetünk a megelőzésért. Még az apró változtatások is nagy jelentőségűek – megmutatunk néhányat, amit minden nehézség nélkül beépíthetsz a mindennapjaidba.

1. Egyél egy kis savanyú káposztát! Egy finn tanulmány szerint a savanyú káposzta erjesztése során számos rákellenes vegyület képződik a zöldségben. Fogyasztás előtt öblítsd le, hogy kisebb legyen a sótartalma.

2. Ismerkedj meg a gránátalmával! A gránátalma kiváló forrása az ellagsav nevű vegyületnek, amely a legújabb kutatások szerint gátolja a daganatos sejtek kialakulását és osztódását.

3. Óvd az egészséged propolisszal! Német kutatók a propoliszban – annak antibakteriális és vírusölő hatása mellett – egy olyan anyagot is kimutattak, amely kifejezetten daganatpusztító hatású. Laboratóriumi vizsgálatok során a CLU–502 nevű molekulával sikerült úgy elpusztítani a rákos sejteket, hogy az egészséges sejtek mindeközben nem sérültek.

4. Párold a brokkolit! A brokkoli már régóta rákmegelőző szuperételként ismert, de korántsem mindegy, hogyan készíted el. Egy spanyol kutatás szerint ugyanis ha mikrohullámú sütőben készül a brokkolis étel, a zöldség rákmegelőző flavonoidjainak 97 százaléka elbomlik.

5. Szeresd a fokhagymát! A fokhagyma tele van olyan kénvegyületekkel, amelyek serkentik az immunrendszer rák elleni természetes védelmi vonalát, ráadásul képes visszafogni a daganatok növekedését. Ha a (teljes kiőrlésű) tésztádra fokhagymás-paradicsomos-olívaolajos mártást teszel, a fokhagyma jó hatásait kiegészíted a paradicsomban levő likopinéval. Az olívaolaj a likopin felszívódását segíti, míg a tészta rostanyagai a bélrendszeri daganatok előfordulásának valószínűségét csökkentik.

6. Majszolj el egy narancsot! Egyfelől rengeteg benne az antioxidáns hatású vegyület, amely a szabad gyökök ártó hatását ellensúlyozza, másfelől pedig C-vitamin-tartalma a rákkeltő anyagok képződését gátolja a gyomorban. Egyes kutatások arról számolnak be, hogy a citrusfélék bőséges fogyasztása visszafogja a szájüreg, a torok és a gyomor daganatos betegségeinek kockázatát.

7. Alkalmanként igyál meg egy sört! Még véletlenül sem a mértéktelen alkoholfogyasztásra biztatunk (már csak azért sem, mert ez növeli a rák kockázatát), de tény, hogy a sör véd a Helicobacter pylori elnevezésű baktérium ellen – ez a kórokozó tehető felelőssé a gyomorfekély és nagy valószínűséggel a gyomorrák kialakulásáért is.

8. Minél többször igyál meg egy-egy pohár vizet! Egy 1996-os amerikai kutatás szerint azok, akik naponta legalább 6 pohár vizet megisznak, ezzel az egyszerű szokással közel felére csökkenthetik a hólyagrák kialakulásának esélyét. Egy másik tanulmány pedig azt igazolta, hogy a megfelelő folyadékfogyasztás a nőknél akár 45 százalékkal is visszavetheti a vastagbélrák kockázatát.

9. Vegyél otthon is mosható ruhákat! A rendszeres vegytisztítással veszélyes vegyszereknek teszed ki a szervezetedet. Sok tisztítószalonban ugyanis még mindig használják a perklór-etilén nevű vegyi anyagot a ruhák tisztításához, amelynek tartós belélegzése állatkísérletekben a máj és a vese károsodásához, valamint daganatok kialakulásához vezetett. Minél kevesebb vegytisztításra szoruló ruhád van, annál inkább kiiktathatod ezt az anyagot az életedből. Ha valamit mégis tisztíttatnod kell, otthon mielőbb vedd ki a nejlonzsákból, és szellőztesd ki alaposan a szabadban.

Menj ki a szabadba!
10. Ne vegyszerezd a kertet! A kártevő- és gyomirtó szerek mind veszélyes vegyszerek, amelyeket állatkísérletekben számos rákfajtával hoztak összefüggésbe. Keress zöldmegoldásokat a gyomirtásra, próbáld ki a biokertészetet!


11. Menj egy kicsit a napra! Amióta a napsütést potenciális veszélyforrásként tartjuk számon, jó esély van rá, hogy sokan kevesebbet kapnak a kívánatosnál az egyébként rendkívül fontos D-vitaminból. Pedig ennek a vitaminnak a hiánya rengetegféle daganatos betegség kialakulásával állhat kapcsolatban a mellráktól kezdve a vastagbélrákon keresztül a prosztatarákig. Ráadásul a D-vitamin hiánya növeli a csontritkulás, a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és a magas vérnyomás kockázatát is. De vigyázz, az elegendő D-vitamin képződéséhez épp elég 15 perc séta a napsütésben! Mivel a túlzásba vitt napozás valóban növeli a bőrrák veszélyét, kerüld a déli órákat, és használj napvédő krémet. Sőt, akár egy multivitamin-készítményt is beszedhetsz reggelente, hogy biztosan eleget kapj minden vitaminból.

12. Forgasd mártásba a húst, mielőtt a grillre tennéd! A hús grillezése közben (különösen, ha megég) sokféle rákkeltő vegyület keletkezik. A kutatók azonban arra is rájöttek, hogy ha a húst vastagon marinádba vagy páclébe forgatod, így nem éri közvetlenül a parázs hője, ezeknek a vegyületeknek a mennyisége jelentősen csökken. Az is jó megoldás, ha a sütőben elősütöd a húst, és csak a legvégén teszed rá a grillre.


Cikk innen