2012. február 5., vasárnap

Hideg van, no!

Csillagosnál akadtam erre a kedves történetre:

Kereskedelmi rádió riportere:
"Aki rosszul érzi magát az utóbbi napok időjárása miatt, annak figyelmébe ajánljuk, hogy az erdélyi Bodzafordulón (300 lelkes falucska Kovászna megyében), már második hete folyamatosan mínusz 20 fok alatti a hőmérséklet. Stábunk felhívta a polgármestert, és érdeklődött a megváltozott életkörülményekről, mivel ma hajnalban rekord hideget (-28,6) mért a Román Meteorológiai Intézet kihelyezett műszere".

Polgármester: "Fogas az idő az igaz, de itt ilyen a tél. Áram van, víz van, a hivatalnak van annyi fája, hogy a szükségeseknek odaadhassuk. "
Riporter: "És milyen rendkívüli intézkedéseket terveznek a nagy hidegre tekintettel?" Polgármester: ??? (azaz: nagy csend)
Riporter: "Ööö... arra gondolok tehát, hogy mik azok a döntések, melyek eltérnek a normális életviteltől?"
Polgármester: (kis csönd után) "Éccakára bégyühet a kutya."


Nos, igen, hideg van. Elbámészkodva nézegetem a fotókat Európa tölünk délebbre esö területeiröl. Hó Isztambulban, síelö Rómában a Kolosszeum elött, unokanövérem Perugiából küldi a havas képeket. Nálunk éppen - 9 fok van, ragyogó napsütéssel kombinálva. A szíven szakad, mert mennék én kifelé a Napocskára, de ha a höméröre nézek..
Az a sok ember jut eszembe, akiknek nincs a védö üvegréteg a kinti hideg és a vastag kabátjuk között. Akiknek bizony ki kell menniük ebben az idöben is... mondjuk a rendör, az újságárus, a növérke, aki a kórházba igyekszik. Vagy a lelkipásztoraink, akiknek vasárnap lévén ma nincs szabadnapjuk. Ès azokra is, akiknek amúgy sincs hova menniük. Isten óvjon mindannyiunkat!

1 megjegyzés:

  1. Kedves Zsuzska!
    Én Csíkszeredában élek, 1976-ban több napig -30 és hetekig -20 fok volt,
    a különös intézkedés annyi volt, hogy értesítették a lakósságot, hogy ne zárják a ház ajtaját, hogy éjszaka a rászoruló tudjon bemenni. Ennyi.
    És senki nem félt, hogy valaki álmodban kirabol.
    Jártunk suliba.
    És, hogy bátorítsuk magunkat, hát kitalálták azt a mondást, hogy nincs hideg csak gyenge ember...

    VálaszTörlés

Sajnos sok megjegyzést hagyok észrevétlenül, ezért állítottam be most a jóváhagyás-módot. Remélem, így mindannyian jobban járunk!?

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.