2009. május 4., hétfő

Májusfa állítás / May barrel standing

Május elsején kellett volna lennie, de a bizonytalan idö miatt 3.-ára halasztották. Ès nagyon jó ötlet volt. Csodaszép napsütésben, többszáz résztvevövel rendezték meg az idei májusfa állítást a salzburgi Aigenben. A program ágyúlövésekkel kezdödik, mégpedig hajnali hétkor. Ugyan a mezö, ahol az ünnepség volt tölünk 3 kilométerre van, mégis a dörrenéskre ébredtem. Legalább volt elég idö nekikészülödni, ugyanis délután egykor indul az igazi program. Újabb lövésekkel. Aztán a fiúk-férfiak nekiveselkednek, hogy felállitsák a szépen feldíszített májusfát. Nos, a jó munkához idö kell, délután fél ötre sikerült is nekik. Nem is csodálom, hogy ennyi ideig tart, az erre a célra kreált póznákat jól meg kell ragadni, pár centivel odébbtolni utána pedig egy jó nagy korsó sörrel leöblíteni a kiszáradt torkokat.
A nép közben gyülekezik, hogy ne unatkozzon, zenekar szól, és hogy éhen ne haljon hatalmas sátrakban vörösre izzadt férfiak sütik a húst, gömbölyü feleségeik pedig csapolják a sört és árulják a házisüteményeket. A gyerekeket a helyi tornaegylet tagjai szórakoztatják, lehet trambulinon ugrálni, gólyalábazni, versenyt futni, kötélhúzni. A fagylaltárus sem hiányzik.

Ami nekem különösen tetszik ebben az ünnepségben, hogy az osztrák szeret ünnepelni. Meg is adja a módját. Szépen kiöltözik, népviseletbe bújik. A fiúk, férfiak börnadrágban feszítenek - szó szerint, a lányok, asszonyok dirndlit húznak. A hagyományos színeket is lehet még látni: Salzburg hölgyei sötétzöld felsö-rózsaszín szoknya-lila kötényben járnak, de egyre többen hordanak minnél tarkább ünneplöket. Sok kalapot is lehet látni és a láncok, karkötök, kiegészítök is illeszkednek a trachthoz. Délután, mikor a fa végre áll jópár vállalkozó ifjú próbál meg legalább az elsö koszorúig felmászni és egy szalagot gyüjteni róla. Cserébe egy hatalmas perecet kap és jópár horzsolást a hasára, combjára. A nép sötétedésig marad, mi már hamarabb feladtuk, fáradtan és eltelve a sok találkozástól bicikliztünk haza.

3 megjegyzés:

  1. De jó lehetett! Nálunk is volt ünnep, de nem ekkora. Csini voltál ismét :)

    VálaszTörlés
  2. Igen Csigi, szuper volt! És köszönöm!!! (Jobban van a szemed?)

    VálaszTörlés
  3. Igen, köszönöm. Nagyon segit, amit adott ra a doki.

    VálaszTörlés

Sajnos sok megjegyzést hagyok észrevétlenül, ezért állítottam be most a jóváhagyás-módot. Remélem, így mindannyian jobban járunk!?

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.