2010. február 4., csütörtök

Rákellenes világnap

Február 4. – rákellenes világnap (World Cancer Day)

Az International Union Against Cancer (UICC) szervezésében 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánította.
Nehéz pontosan megmondani, mitől is alakulnak ki a daganatos betegségek. Az életmód szerepe azonban a legtöbb orvos szerint nem elhanyagolható: ha ezen változtatunk, sokat tehetünk a megelőzésért. Még az apró változtatások is nagy jelentőségűek – megmutatunk néhányat, amit minden nehézség nélkül beépíthetsz a mindennapjaidba.

1. Egyél egy kis savanyú káposztát! Egy finn tanulmány szerint a savanyú káposzta erjesztése során számos rákellenes vegyület képződik a zöldségben. Fogyasztás előtt öblítsd le, hogy kisebb legyen a sótartalma.

2. Ismerkedj meg a gránátalmával! A gránátalma kiváló forrása az ellagsav nevű vegyületnek, amely a legújabb kutatások szerint gátolja a daganatos sejtek kialakulását és osztódását.

3. Óvd az egészséged propolisszal! Német kutatók a propoliszban – annak antibakteriális és vírusölő hatása mellett – egy olyan anyagot is kimutattak, amely kifejezetten daganatpusztító hatású. Laboratóriumi vizsgálatok során a CLU–502 nevű molekulával sikerült úgy elpusztítani a rákos sejteket, hogy az egészséges sejtek mindeközben nem sérültek.

4. Párold a brokkolit! A brokkoli már régóta rákmegelőző szuperételként ismert, de korántsem mindegy, hogyan készíted el. Egy spanyol kutatás szerint ugyanis ha mikrohullámú sütőben készül a brokkolis étel, a zöldség rákmegelőző flavonoidjainak 97 százaléka elbomlik.

5. Szeresd a fokhagymát! A fokhagyma tele van olyan kénvegyületekkel, amelyek serkentik az immunrendszer rák elleni természetes védelmi vonalát, ráadásul képes visszafogni a daganatok növekedését. Ha a (teljes kiőrlésű) tésztádra fokhagymás-paradicsomos-olívaolajos mártást teszel, a fokhagyma jó hatásait kiegészíted a paradicsomban levő likopinéval. Az olívaolaj a likopin felszívódását segíti, míg a tészta rostanyagai a bélrendszeri daganatok előfordulásának valószínűségét csökkentik.

6. Majszolj el egy narancsot! Egyfelől rengeteg benne az antioxidáns hatású vegyület, amely a szabad gyökök ártó hatását ellensúlyozza, másfelől pedig C-vitamin-tartalma a rákkeltő anyagok képződését gátolja a gyomorban. Egyes kutatások arról számolnak be, hogy a citrusfélék bőséges fogyasztása visszafogja a szájüreg, a torok és a gyomor daganatos betegségeinek kockázatát.

7. Alkalmanként igyál meg egy sört! Még véletlenül sem a mértéktelen alkoholfogyasztásra biztatunk (már csak azért sem, mert ez növeli a rák kockázatát), de tény, hogy a sör véd a Helicobacter pylori elnevezésű baktérium ellen – ez a kórokozó tehető felelőssé a gyomorfekély és nagy valószínűséggel a gyomorrák kialakulásáért is.

8. Minél többször igyál meg egy-egy pohár vizet! Egy 1996-os amerikai kutatás szerint azok, akik naponta legalább 6 pohár vizet megisznak, ezzel az egyszerű szokással közel felére csökkenthetik a hólyagrák kialakulásának esélyét. Egy másik tanulmány pedig azt igazolta, hogy a megfelelő folyadékfogyasztás a nőknél akár 45 százalékkal is visszavetheti a vastagbélrák kockázatát.

9. Vegyél otthon is mosható ruhákat! A rendszeres vegytisztítással veszélyes vegyszereknek teszed ki a szervezetedet. Sok tisztítószalonban ugyanis még mindig használják a perklór-etilén nevű vegyi anyagot a ruhák tisztításához, amelynek tartós belélegzése állatkísérletekben a máj és a vese károsodásához, valamint daganatok kialakulásához vezetett. Minél kevesebb vegytisztításra szoruló ruhád van, annál inkább kiiktathatod ezt az anyagot az életedből. Ha valamit mégis tisztíttatnod kell, otthon mielőbb vedd ki a nejlonzsákból, és szellőztesd ki alaposan a szabadban.

Menj ki a szabadba!
10. Ne vegyszerezd a kertet! A kártevő- és gyomirtó szerek mind veszélyes vegyszerek, amelyeket állatkísérletekben számos rákfajtával hoztak összefüggésbe. Keress zöldmegoldásokat a gyomirtásra, próbáld ki a biokertészetet!


11. Menj egy kicsit a napra! Amióta a napsütést potenciális veszélyforrásként tartjuk számon, jó esély van rá, hogy sokan kevesebbet kapnak a kívánatosnál az egyébként rendkívül fontos D-vitaminból. Pedig ennek a vitaminnak a hiánya rengetegféle daganatos betegség kialakulásával állhat kapcsolatban a mellráktól kezdve a vastagbélrákon keresztül a prosztatarákig. Ráadásul a D-vitamin hiánya növeli a csontritkulás, a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és a magas vérnyomás kockázatát is. De vigyázz, az elegendő D-vitamin képződéséhez épp elég 15 perc séta a napsütésben! Mivel a túlzásba vitt napozás valóban növeli a bőrrák veszélyét, kerüld a déli órákat, és használj napvédő krémet. Sőt, akár egy multivitamin-készítményt is beszedhetsz reggelente, hogy biztosan eleget kapj minden vitaminból.

12. Forgasd mártásba a húst, mielőtt a grillre tennéd! A hús grillezése közben (különösen, ha megég) sokféle rákkeltő vegyület keletkezik. A kutatók azonban arra is rájöttek, hogy ha a húst vastagon marinádba vagy páclébe forgatod, így nem éri közvetlenül a parázs hője, ezeknek a vegyületeknek a mennyisége jelentősen csökken. Az is jó megoldás, ha a sütőben elősütöd a húst, és csak a legvégén teszed rá a grillre.


Cikk innen

2 megjegyzés:

  1. Szia! Ugye nem baj, hogy kimásoltam teljes egészében ezt a bejegyzést és én is közzétettem?
    Nagyon fontos, hogy időnként ezek az információk szembe jöjjenek velünk és hathassanak ránk.

    VálaszTörlés
  2. De jó, hogy ezeket feltetted!Nem árt időnként figyelmeztetni magunkat arra, hogy apró dolgokon is múlhat az egészségünk.

    VálaszTörlés

Sajnos sok megjegyzést hagyok észrevétlenül, ezért állítottam be most a jóváhagyás-módot. Remélem, így mindannyian jobban járunk!?

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.